Heb jij jouw ultieme droombaan al gevonden? Tegenwoordig is het erg lastig om een geschikte baan te vinden, aangezien er momenteel talloze banen mogelijk zijn. Indien jij interesse hebt in de technische kant, ben jij wellicht de toekomstige programmeur. Jij zorgt dat de applicaties en websites gebruiksvriendelijk zijn of een interessant design hebben. Zonder jou zullen bedrijven een stuk minder klanten hebben!

Er zijn diverse soorten programmeurs. Zo kun jij je bezig houden met de voorgrond van een applicatie, maar is het ook mogelijk om je voornamelijk te richten op de achtergrond, oftewel het gedeelte dat niet zichtbaar is voor de gebruikers. Eén van de populaire functies binnen de IT-sector is java developer. Benieuwd wat jouw taken zouden zijn als Java developer? Lees snel verder.

Taken van een Java developer

Een Java developer is gespecialiseerd in het toepassen van de programmeertaal Java. Java wordt gebruikt bij de ontwikkeling van software voor websites of applicaties voor smartphones. Hierdoor lopen de werkzaamheden van een Java developer sterk uiteen. De ene dag kan de ontwikkelaar bezig zijn met de ontwikkeling van complexe computersystemen, terwijl het persoon de volgende dag verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een kleine toepassing. Tijdens de ontwikkeling van een product zal de Java developer het gehele proces aanwezig zijn. Dit houdt zowel de ontwikkeling en het testen van het systeem als de uiteindelijke implementatie van het product in. Vervolgens zal de Java developer het systeem voortdurend verbeteren.

Wat is Java?

Zoals eerder aangegeven, is Java een programmeertaal dat op diverse systemen toegepast kan worden. Daarbij is Java te gebruiken op Windows, Linux en Mac OS. Hieruit is te concluderen dat Java platformonafhankelijk is. Hoe kan dat?

De meeste programmeertalen zetten de betreffende code om naar een binair file om gelezen te kunnen worden door een bepaald platform. Java maakt echter gebruik van he zogenaamde ‘write one, run everywhere’-principe. Dit betekent dat de code één keer geschreven hoeft te worden en de code vervolgens wordt omgezet naar een code die op alle operatingssystemen kan runnen. Dit is mogelijk dankzij de Java Virtual Machine, oftewel de JVM. De JVD compileert vervolgens de volledige code naar bytecode.

Hoe word ik Java developer?

Indien bovenstaande informatie interessant klinkt, kun je een opleiding volgen binnen ICT op een hbo- of wo-niveau. Hier zijn diverse opleidingen voor. Heb jij geen zin om nog enkele jaren op school te zitten? Dan is een verkort traject ook mogelijk, zoals LOI of de NCOI. Binnen enkele maanden zul jij de juiste kennis opdoen om succesvol de ICT-afdeling te betreden of bijbaan programmeren te beginnen. Het is overigens ook mogelijk om zonder opleiding te werk te gaan. Er zijn immers genoeg Java ontwikkelaars zonder opleiding. Ervaring is vaak belangrijker dan een papiertje.