Is een 3D printer kopen al enige tijd een wens die je hebt? Dan is het goed om te weten dat dit voor iedereen bereikbaar is. Dit komt vooral ook doordat er in elke budgetsklasse wel goede modellen te vinden zijn. Het is wel belangrijk om te weten hoe de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van een aantal van deze printers is. Door goede kennis over de mogelijkheden op te doen kan je de juiste printer vinden. Zonder dat daar veel voor hoeft te worden uitgegeven. Het is goed om een aantal punten mee te nemen.

Zelf aan de slag gaan
Een manier waarop je een 3D printer kopen iets goedkoper kan maken, is door voor zelfbouw te kiezen. Voor een aantal modellen geldt dat ze zowel kant en klaar als in zelfbouw te krijgen zijn, zoals een prusa i3 mk3s+. In dat geval zijn de zelf op te bouwen modellen net iets goedkoper. Daardoor kan je dus met een kleiner budget dezelfde dingen doen. Dit maakt het beter bereikbaar om alle ideeën die je hebt gewoon tot uitvoering te brengen. Dat is natuurlijk wel heel interessant om te overwegen. Alle reden om dit type model daarom als een eerste keuze te zien.

Gemakkelijk onderdelen vervangen
Ook is het slim om een 3D printer te kopen die niet alleen bij aanschaf goedkoper is. Door bijvoorbeeld te kiezen voor printers waarvoor je de onderdelen zelf kan printen. Er zijn verschillende modellen waarvoor dit mogelijk is. Wanneer er dan iets verslijt of kapotgaat, dan is het gemakkelijk mogelijk om dit te vervangen. Daarmee kan je dus ook gemakkelijker zorgen dat je de kosten wat beter in de hand kan houden op de lange termijn. Dit is goed om mee te nemen wanneer je op zoek gaat naar het juiste model. Dit kan veel verschil maken.

Gemakkelijk de printer uitbreiden
Ook waar het gaat om het uitbreiden van het apparaat is er veel mogelijk. Wie ervoor kiest een prusa i3 mk3s+ te kopen die zelf op te bouwen is, kiest er ook voor om gemakkelijk innovaties eraan toe te voegen. Verschillende fabrikanten bieden de mogelijkheid aan om updates en upgrades toe te voegen aan de bestaande printer die je al hebt. Je hoeft dan dus niet steeds opnieuw een nieuwe printer te kopen. Daardoor is het dus ook als een manier van besparen op de lange termijn te zien. Zonder dat daarbij de mogelijkheden beperkt worden voor de gebruiker.