Bedrijfsmiddelen zijn middelen die in het bezit zijn van een onderneming maar die niet verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan machines om producten te maken, transportmiddelen en bedrijfspanden. Wat veel ondernemers niet weten is dat je niet alle bedrijfsmiddelen hoeft te kopen en dat het vaak erg voordelig kan zijn om ook bedrijfsmiddelen te leasen. Leasen van een bedrijfsmiddel betekent dat je een maandelijks afgesproken bedrag betaalt om dit middel te gebruiken voor jouw onderneming maar het niet daadwerkelijk in je bezit hebt. 

Bedrijfsmiddelen leasen

Als je aan leasen denkt dan denk je vaak aan auto’s en voertuigen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om andere vormen van bedrijfsmiddelen te leasen. Vooral in de bouw kan het leasen van apparatuur veel geld schelen in plaats van het te kopen. Je hebt namelijk niet voor ieder project dezelfde machines nodig en vergt het enorm veel geld om altijd maar alles te moeten kopen. In plaats van iets te kopen en het daarna nooit meer gebruiken is leasen vaak de goedkopere optie. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld IT hardware te leasen voor jouw bedrijf. Denk hierbij aan werkcomputers of projectors. Het leasen van bedrijfsmiddelen is vaak de beste optie voor kleinere bedrijven die nog niet over het kapitaal beschikken om grote investeringen te doen en zelf deze middelen aan te schaffen. Een groot deel van de bedrijfsmiddelen leasen kan een negatieve werking hebben op het werkkapitaal. Werkkapitaal is geld dat wordt gebruikt om de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen en is vaak een knelpunt voor ondernemers. Het kan voor veel ondernemers lonen om een werkkapitaalfinanciering aan te vragen om zo hun werkkapitaal op stand te houden.

Bedrijfsmiddelen kopen

Het is daarentegen ook niet verstandig om alle bedrijfsmiddelen die jij voor jouw bedrijf nodig hebt te leasen omdat de maandelijkse kosten dan erg hoog zullen oplopen. Het is aan te raden om de bedrijfsmiddelen die nodig zijn om de corebusiness van jouw onderneming draaiend te houden ook daadwerkelijk te kopen. Zo kun je met een eenmalige investering de maandelijkse kosten drukken en een gezond werkkapitaal overhouden. Op de lange termijn is het kopen van bedrijfsmiddelen goedkoper dan langdurig leasen. Bij het kopen van veel grotere bedrijfsmiddelen is het vaak nodig om een zakelijke lening af te sluiten. Dit zijn namelijk relatief grote uitgaven en maar weinig bedrijven hebben dit geld zomaar liggen. Je kan gemakkelijk een bedrijfslening aanvragen via New10 om de door jou benodigde bedrijfsmiddelen aan te schaffen.