Ieder jaar rond speelt zich hetzelfde tafereel af, kies je voor je huidige zorgverzekeraar of ga je je heil ergens anders zoeken. Het is toch altijd wel een heel gedoe, want waar moet je nou precies op letten als je een zorgverzekering af sluit. Wat is belangrijk voor jou en hoe weet je zeker dat je niet te veel betaald? Daarom is het heel belangrijk om de zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je een goede keuze kunt maken welke van de zorgverzekeringen nou bij jou past.

Oriënteren voor een andere verzekering is goed

Net als bij energieleveranciers kan het heel handig en verstandig zijn om over te stappen. Want het is nou eenmaal zo dat nieuwe klanten vaak de leuke aanbiedingen en cadeautjes krijgen en loyale klanten die blijven krijgen niks. Dit is eigenlijk natuurlijk best wel heel erg oneerlijk. Je zou gewoon de vaste, trouwe klanten moeten belonen met een leuke loyaliteitsaanbieding.

Overstappen kan daarom zeker lonend zijn. Plus er kan van alles veranderd zijn in jouw gezondheidssituatie waardoor jouw huidige verzekeraar duurder is geworden in verhouding.

Ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?

Ja en nee. Het is in Nederland in elk geval verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De overheid heeft dit zo besloten en geregeld. Een aanvullende verzekering is in Nederland niet verplicht. Voordat je dit doet is het goed om even de vergelijk je zorgverzekering te doen.

Een aanvullende verzekering is dus optioneel. Als je bijvoorbeeld veel kosten maakt, of je bent brildragend en wilt je bril laten meeverzekeren, dan kan een aanvullende verzekering interessant zijn.

Je zorgverzekering vergelijken

Het is raadzaam om de zorgverzekeringen te vergelijken. Vergelijk je zorgverzekering en ontdek of jij te veel betaald en of je ergens geld kunt besparen. Uiteraard gaat het niet alleen om het besparen, maar het is ook wel belangrijk om te weten welke onderdelen welke verzekerd zijn en welke niet.

Het kan namelijk ook best zo zijn dat je tot de conclusie komt dat jij helemaal niet over wilt stappen maar dat een ander pakket binnen jouw huidige verzekeraar al voldoende is. Je komt er alleen achter als je de zorgverzekeringen gaat vergelijken.

Voor 1 januari

Je hebt de vergelijk je zorgverzekering gedaan en je bent tot de conclusie gekomen dat je wilt overstappen dan is het wel heel erg belangrijk dat je overstapt voor 1 januari. Ook dit is een besluit vanuit de overheid. Zeg daarom je oude zorgverzekeraar op tijd op. Als je daar namelijk lang mee wacht kom je in de knoei en kun je niet overstappen.

Conclusie

Overstappen van zorgverzekeraar kan lucratief zijn. Je kan ontdekken dat je te veel betaald en bij een andere zorgverzekeraar voordeliger uit bent. Ook kun je ontdekken welke pakketten bij jouw huidige verzekeraar nog mogelijk zijn. Dit mag een zorgverzekeraar zelf bepalen en is niet vastgelegd door de overheid

Bedenk je wel dat een aanvullende verzekering niet verplicht is. Uiteraard wil een zorgverzekering jou deze wel proberen te verkopen maar het is niet verplicht. Het enige dat verplicht is, dat is de basisverzekering.

Zijn er wijzigingen in jouw gezondheidssituatie? Check dan goed voor welke vergoedingen jij wel of niet in aanmerking komt. Elke zorgverzekeraar is verplicht om duidelijk te maken welke vergoedingen zij per pakket aanbieden.