Dit artikel gaat over portofoons en in het bijzonder over headsets. Wat zijn de voordelen van laatstgenoemden? Maar eerst, wat is een portofoon en waarvoor wordt die gebruikt?

 

Wat is een portofoon?

De populaire naam voor portofoon is walkietalkie. Die namen geven aan dat het om een draagbaar apparaat gaat dat voor communicatie tussen personen wordt gebruikt. Gebruikers van een portofoon kunnen met andere gebruikers communiceren, als die een portofoon met dezelfde frequentie van radiogolven gebruiken. Van de gebruikers die met elkaar middels een portofoon communiceren, kan er slechts een op een bepaald moment praten. De anderen kunnen dan allemaal alleen luisteren. Als iemand wil praten, dan drukt die een knop op de portofoon in. De communicatie is half-duplex. Duplex, omdat communicatie in beide richtingen mogelijk is. Half, omdat luisteren en praten niet op hetzelfde moment kunnen. Een mobiele telefoon biedt daarentegen full-duplex communicatie, praten en luisteren kan tegelijkertijd, maar is slechts met een ander apparaat.

 

Waarvoor worden portofoons gebruikt?

Portofoons worden als speelgoed gebruikt, maar hebben ook veel toepassingen in de werkomgeving. Ze worden dan gebruikt als er geregeld afstemming tussen mensen dient plaats te vinden, die zich buiten gehoorsafstand van elkaar bevinden. Denk bijvoorbeeld aan een bouwproject, waar enige tientallen mensen aan kunnen werken. Ook worden ze veel door hulpdiensten gebruikt, zoals politie, brandweer en ziekenvervoer. Je hoeft geen verbinding op te zetten om informatie door te kunnen geven, maar slechts de zendknop in te drukken en te beginnen met praten. Dat werkt snel. Ook kan je informatie tegelijkertijd aan veel mensen doorgeven. Een nadeel is dat ook mensen kunnen meeluisteren, waarvoor de informatie niet is bedoeld. Er is dus geen sprake van een gesloten gebruikersgroep.

 

Vormen van portofoons

Portofoons neem je normaliter in je hand om te kunnen communiceren. Dat kan als vervelend worden ervaren en als geen hand vrij hebt, dan kan het niet eens. Luisteren lukt dan wellicht nog wel, maar om te kunnen praten moet je een knop indrukken. Dat wordt een stuk makkelijker met een headset. De voordelen van portofoon headsets zijn dat je de portofoon in je zak kan laten en dat je altijd in staat bent om te luisteren. Ze komen bovendien in vele vormen. Bijvoorbeeld als een traditionele koptelefoon, als je minder last van geluiden uit de omgeving wilt hebben, of als een oorstukje, als klein en licht belangrijke criteria zijn. Om te kunnen praten, komt de headset met een klein drukknopje.

 

Ben je op zoek naar portofoon headsets? Neem dan een kijkje op Portofoonheadsets.nl.

Gratis stockfoto met 911, bescherming, beveiliging